Jak przetrwać zimową aurę?

Deszcz, gwałtowne zmiany temperatur czy mała ilość słońca. Te wszystkie czynniki mogą sprzyjać przeziębieniu i grypie. Jeśli układ odpornościowy działa prawidłowo, sam doskonale poradzi sobie z inwazją chorobotwórczych drobnoustrojów. Jak zatem wesprzeć go w tej walce?

Zacznij od diety

Kondycja układu odpornościowego w dużej mierze zależy od kondycji naszych jelit. Jak to możliwe? Otóż w jelitach znajduje się mikrobiom, czyli mikroflora bakteryjna, która stanowi naturalną ochronę przed drobnoustrojami. Harmonia w przewodzie pokarmowym pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Niestety, w dzisiejszych czasach utrzymać mikrobiom w dobrym stanie to nie lada wyzwanie.

Równowagę panującą wśród bakterii jelitowych łatwo zaburzyć. Sprzyjają temu m.in.: dieta obfitująca w cukier oraz żywność przetworzoną, używki (papierosy, alkohol), stres czy przyjmowane leki (zwłaszcza antybiotyki oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne). A zaburzona flora bakteryjna jelit to nie tylko słabsza odporność, ale też większe ryzyko alergii i nietolerancji pokarmowych.

I dlatego tak ważne jest, by każdego dnia dbać o swój mikrobiom. Pomóc w tym mogą naturalne probiotyki, których doskonałym źródłem są kiszonki, czyli kiszona kapusta i ogórki, kiszone buraki. Probiotyki, czyli dobre bakterie, zasiedlają jelita i wspomagają naturalną mikroflorę.Naturalne probiotyki znajdują się również w fermentowanych produktach mlecznych – kefirze, maślance czy jogurcie. Obok probiotyków ważnymi składnikami diety są prebiotyki – stanowiące pożywkę dla tych pierwszych, aby mogły się one namnażać – których źródłem jest np. czosnek, cebula i topinambur.

Wsparciem dla układu odpornościowego jest również witamina D3, którą warto suplementować w okresie jesienno-zimowym.

Pamiętaj o aktywności

Zimą nie powinniśmy zapominać o spacerach i umiarkowanej aktywności fizycznej. Dobrym pomysłem jest basen i nordic walking. Podczas treningu na świeżym powietrzu ubierzmy się odpowiednio do warunków atmosferycznych. Ubranie się na cebulkę pomoże uniknąć przegrzania, które sprzyja przeziębieniom.

Sięgnij po moc natury

Świetnym sposobem na przetrwanie zimowej aury są wszelkiego rodzaju napary i herbatki, np. z lipy, rumianku, czarnego bzu, pokrzywy, malin. Warto po nie sięgać po powrocie do domu, bo fantastycznie rozgrzewają. Można do nich dodawać miód, imbir lub goździki. Napar z lipy, imbiru i miodu to najlepszy wybór przy pierwszych objawach przeziębienia.

Zima nie musi oznaczać dni spędzonych pod kołdrą z objawami infekcji. Sprawnie działający układ odpornościowy poradzi sobie nieproszonymi gośćmi, a nam pozwoli przetrwać tę zimową, nie zawsze przyjazną aurę.

(Materiał Zewnętrzny)