Ciasto czekoladowe – przepis na wyśmienity deser!

Ciasto czekoladowe to jedno z prostszych ciast do wykonania! Na dodatek jest pyszne, aromatyczne i… idealnie nadaje się na każdą okazję!

Ciasto czekoladowe to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Co więcej, nie jest ono czasochłonne dzięki czemu do jego wykonania nie potrzeba dużego nakładu pracy i dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Ciasto robi się szybko, na dodatek wychodzi puszyste i wilgotne. Do ciasta czekoladowego można dodać różne dodatki. Można je przełożyć kremem o ulubionym smaku, dżemem lub powidłami i polać polewą czekoladową. Idealnie nadają się do niego także świeże owoce – np. wiśnie, truskawki, maliny, a także brzoskwinie czy kiwi.

Ciasto czekoladowe – wiele pomysłów na ciasto z czekoladą!

Ciasto o smaku czekoladowym może mieć różne formy. Czekoladowy wypiek może być w formie czekoladowej babki, babki z dodatkiem kremu i orzechów, murzynka, brownie (np. daktylowego, kokosowego czy z bananami, bitą śmietaną, serkiem mascarpone i porzeczkami), czekoladowego biszkoptu czy kopca kreta. Równie dobrze można także przygotowywać czekoladowe wersje innych, znanych nam ciast. Na uroczystości z powodzeniem sprawdzi się sernik czekoladowy, a także czekoladowa tarta. Wystarczy do tego… odrobina kakao! Więcej przepisów na ciasto czekoladowe znajdziesz na stronie http://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.

Sekret udanego ciasta

Dobre ciasto czekoladowe powinno mieć intensywnie czekoladowy smak. Kluczowym elementem jest właściwe przygotowanie masy na ciasto, która powinna mieć spójną, gęstą konsystencję. Zazwyczaj masę przygotowuje się z jajek, cukru, mąki i gorzkiej czekolady lub kakao w proszku. Nieraz dodaje się też cukier wanilinowy, cukier z wanilii lub cukier puder. Można też zamiast cukru wykorzystać do ciasta… miód!

Dodatki do ciasta czekoladowego

Tradycyjne ciasto czekoladowe to nic trudnego. Co więcej, jest to wyjątkowy deser, który idealnie nadaje się nie tylko na różne święta i uroczystości, ale także jako ciasto na co dzień. Ponadto, ciasto można dekorować na różne sposoby. Możemy dodać do niego np. wiórki kokosowe i kolorową lub czekoladową posypkę. Do masy czekoladowej warto także dodać bakalie takie jak np. orzechy, rodzynki czy daktyle! Efekt końcowy będzie niesamowity!

Ciasto można również pokryć polewą czekoladową. Może być ona przygotowana na bazie słodkiej śmietanki i czekolady. Swój wypiek możesz na koniec udekorować skórką z pomarańczy, płatkami migdałowymi lub świeżymi bądź suszonymi owocami!